Åtvidaberg

En kommun som vill göra kulturella framsteg

Det lokala intresset för projektet var stort i Åtvidaberg. Och det kändes extra kul för en i vårt team är ursprungligen från Åtvidaberg. Det var tydligt hur kommunen vill göra kulturella framsteg och satsningar som gynnar kulturinitiativ. Tack vare den lokala sparbanken kunde vi även skapa ett tredje konstverk på Långbrottshallen.

Eelco

Holländske konstnären Eelco ersatte faktiskt en annan Rotterdam-baserad konstnär som i sista stund inte kunde komma pga sjukdom. Men Artscape har försökt att arbeta med Eelco i många år, så det kändes som en utmärkt ersättare och slutresultatet kunde inte blivit bättre.

Eelco skapade en muralmålning på en av Mässens fasader, vid Åtvidabergs gamla torg. Eelcos kaleidoskopiska stil gav en vacker och stillsam plats en helt ny dimension. Det i sin tur gifte sig otroligt bra med Augmented Reality, där väggens olika små delar kom till liv.

Eelco framför sitt konstverk på Mässen

Eelco målar de sista detaljerna

Medskapande konstverk
med Julia Rio

Konstverket på Tilasbacken var ett samarbete mellan den svenska gatukonstnären Julia Rio och de boende i Åtvidaberg. Vi hade hört att platsen upplevts som ganska otrygg så det kändes jättebra att få bjuda in allmänheten att själva få omvandla den till något färgsprakande och positivt. Åtvidabergsborna deltog under en dag, med instruktioner från konstnären som sedan färdigställde allting till det permanenta verk vi kan se där idag.

Frida Stiil Vium

Vi har följt Frida Stiil Viums konstnärliga utveckling sedan hon var tonåring. Att lokala Sparbanken lyckades finansiera möjligheten att bjuda in henne till projektet uppskattar vi väldigt mycket. Frida är baserad i Århus, Danmark där hon driver ett konstkollektiv och engagerar sig för flickors rättigheter.

Hennes engagemang lyser igenom i konstverket på Långbrottshallen som föreställer en ung kvinna tillsammans med en varg. Vargen hade kunnat symbolisera rädsla för att ta sig framåt men lika mycket en följeslagare i livet.

Frida Stiil Vium framför hennes konstverk på Långbrottshallen

Frida och hennes assistent skapar ett rutnät och skissar upp de första linjerna