Linköping

Initiativtagare till ARTSCAPE FORM

Det första fröet till ARTSCAPE FORM var ett medborgarinitiativ från en Linköpingsbo som hörde av sig och ville se Artscape i Linköping. Även om omfånget på projektet har förändrats under tid har Linköping varit det konstanta. I Linköping fick vi även möjlighet att knyta samman de centrala delarna av staden med områden utanför, vilket är utmärkande för hur Artscape vanligtvis jobbar.

Irene Lopez Leon

Skäggetorp kändes som ett självklart område att sätta ett konstverk i. Konstnären blev väldigt väl mottagen av lokalborna och berättar att hon kände sig hemma från dag ett eftersom det påminde så mycket om hennes eget kvarter hemma i Barcelona.

Irene Lopez Leon är en spansk konstnär som vi har jobbat med tidigare och hennes konstverk föreställer två färgsprakande kungsfiskare mot en växtfylld bakgrund i neonnyanser. Konstnären ville att verket skulle ha en lokal anknytning och hade på förhand kollat upp att kungsfiskaren faktiskt finns i Östergötland (dock i lite andra färger). Muralen som är 5 våningar hög är Irenes hittills största vägg någonsin.

Irene Lopez Leon framför hennes muralmålningar i Skäggetorp

‘Scribbling’ är en metod som många muralkonstnärer använder för att kunna skissa upp sina verk. Det går ut på att måla slarviga figurer och texter på väggen, varpå ett digitalt lager av skissen sedan läggs på i efterhand.

Medskapande konstverk med Professional Dreamers

I vårt medskapande konstverk i Skäggetorp jobbade vi med Professional Dreamers, ett urbankonstkollektiv från Åmål som genomför olika gatukonstprojekt. Vi bjöd in dem att hålla i en workshop tillsammans med Skäggetorpsborna. Det var en fantastisk dag med jättemånga deltagare som målade för fullt. På slutet omvandlade Professional Dreamers väggen till ett minnesmärke för den lyckade dagen. Foton från dagen blev även till en utställning inne på Agora kulturhus som ligger intill.

Anna Taratiel

Anna Taratiel har varit aktiv som gatukonstnär i hemstaden Barcelona de senaste två decennierna. Under förarbetet till konstverket tog sig Anna runt på Google Street View och lät sig bli inspirerad av färgerna som fanns på de närliggande husen för att skapa den paletten som hon sedan använde till sitt ganska intrikata, matematiskt uträknade konstverk. Det gör att trots att det vid första anblick känns nästan kaotiskt med sina vinklar och olika färger, smälter in helt perfekt med sin omgivning.

Astro

Astro är en fransk legend på den internationella graffiti- och gatukonstscenen som varit verksam sedan tidigt 00-tal. Vi har länge velat hitta ett tillfälle att jobba med honom och nu äntligen fick vi chansen.

Det var spännande att kombinera hans tredimensionella konstnärsstil med den väldigt profilstarka arkitekturen i området. Att dessutom kunna addera ett digitalt lager med Augmented Reality på hans muralmålning var otroligt givande. Astros konstverk är redan rent fysiskt full av optiska illusioner, vilket bara förstärkts av AR-lagret och ger intrycket av att väggen är en portal till en annan dimension.

Adrian P

Adrian P är en lokal konstnär som varit aktiv länge i den Östgötska konstvärlden. Det var jättekul att ge honom chansen att måla mitt i centrum. Baggens P-hus är en lite oväntat yta som många nog inte trodde att vi skulle välja, men vi såg direkt att den hade mycket potential. 

Konstnären ville ta naturen in i stadskärnan och pigga upp de kala husväggarna med lokal flora och fauna. Fusionen mellan den fysiska muralmålningen och AR-lagret blev otroligt lyckad och det känns verkligen som konstverkets olika komponenter förstärks och kommer till liv.

Vegan Flava

Vegan Flava är en svensk konstnär och aktivist, vars konst fokuserar på samspelet mellan människa, djur och natur. I verket med titeln “From Here To The Southern Peak” syns en fågel med vingar och stjärtfjädrar som växer ut i blommande grenar. Blommorna som knoppar och sveps iväg av vinden är Östergötlands landskapsblomma blåklint. 

Konstnären vill belysa vår planets förgänglighet och lyfta frågan om vad som händer med oss som individer och samhälle när världen omkring oss förändras. En stark påminnelse om att inget är för evigt.

Stina Folkebrant

Stina Folkebrant är konstnären som kanske står ut mest i det här projektet med hennes bakgrund i klassisk europeiskt måleri och kinesisk kalligrafi. Det kändes jättekul att få inkludera en konstnär som vanligtvis inte ryms inom det typiska urbankonstfacket.

Verket ‘Gryning i Kränge’ är en hyllning till skogens konung älgen och har inspirerats av arkeologiska utgrävningar som gjorts i Kränge, Östergötland, där just älgen har lyfts fram som en viktig faktor till att människan började bosätta sig i det kalla Norden under stenåldern.

Stina Folkebrant framför sin målning

Stina Folkebrant målade sitt verk uteslutande med penslar och rollers

Adele Renault

Adele Renault är en internationellt erkänd konstnär med rötterna i Belgien. Adeles verk föreställer oftast duvor, som tillsammans med människor är något som går att hitta i alla städer i hela världen. Vi reflekterar aldrig över duvor som individer, utan ser dem som en återkommande ansiktslös massa, vilket säger något väldigt poetisk om oss människor i storstäder.

Adele Renault jobbar med en speciell teknik när hon skapar sina konstverk, med väldigt fysiska spraydrag, vilka appliceras i en mängd lager för att skapa de här hänförande gradienterna. Verket förstärks ytterligare av AR-lagret som väcker känslan av en fjäderskrud som vaknar till liv.

Captain Kris

Artscape har jobbat med Captain Kris flera gånger tidigare men detta verket i Berga är utan tvekan det starkaste och största hitintills. Ursprungligen från Nya Zeeland men sedan länge bosatt i London, Captain Kris är en multikonstnär som sätter serietidningsinspirerade motiv i kompositioner fulla av energi och rörelse.

Fasaden i sig var en utmaning, med två ganska smala paneler, vilket innebar ett nytt sätt att tänka kring komposition. Slutresultatet blev däremot jättelyckat!

Medskapande konstverk
med Code26

Inför det medskapande konstverket i Berga besökte Artscape området och höll i en förberedande workshop, där Bergaborna fick bidra med egna illustrationer och förslag till det verket på Bergahallen.

Code26, en mångsidig konstnär från Göteborg, tog sin an uppgiften att föreviga förslagen och resultatet blev en minimalistisk blandning av olika motiv.

Code26 inspirerades av Bergabornas förslag och idéer

Konstnären målar upp de första linjerna på sitt konstverk