Mjölby

En kommun som bubblar av kreativitet

Det var jättekul att jobba i Mjölby och speciellt på en av platserna där vi målade ett konstverk – kvarnen. Vi visste väldigt lite om Mjölby innan vi tog oss an det här projektet men det märktes att det är en kommun som satsar mycket på kultur och bubblar av kreativitet.

JDL

Platsen för konstverket – längs med tågspåren på en gammal perrong – var otroligt spännande att arbeta på, speciellt med tanke på hur många som passerar med tågen där varje dag.

JDL är en holländsk konstnär baserad i Amsterdam som målar fotorealistiska verk fulla med symbolik för att belysa olika sociala teman. Just konstverket i Mjölby är en hyllning till hennes nära vän Hansje de Vries och skapad för att uppmärksamma psykisk ohälsa. I verket syns en kraftfull äldre kvinna, sittandes på en häst ovanpå ett berg av skräp. En Napoleon-figur som överkommit motgångar och blickar framåt. I AR-verket hörs Hansje de Vries egna musikstycke “Safe and sound” samtidigt som delar av skräpberget sakta svävar upp mot himlen. Se videon nedan för att få en djupare inblick i konstverket.

Medskapande konstverk
med Captain Kris

Det här konstverket var ett av projektets medskapandeverk, där vi bjöd in alla i Mjölby att under en dag komma och måla tillsammans med nyzeeländske konstnären Captain Kris. Det var en väldigt lyckad dag där Mjölbybor i alla åldrar var med och skapade en färgexplosion på en centralt belägen fasad.

Captain Kris tanke bakom verket var att allmänheten skulle skapa ett kreativt buskage av färg och former, vilket blev fröbädden till den exotiska flora som konstnären sedan lät växa fram och klättra upp över väggen.