Motala

Två unika konstnärer med olika bakgrund

I Motala fick vi chansen att jobba med en spännande mix av konstnärer. Å ena sidan en engelsk graffitilegend som tagit sitt konstnärsskap till en ny nivå där han utforskar de yttre gränserna för typografi. Å andra sidan ett helt nytt stjärnskott på den svenska urbankonsthimlen. Det är symboliskt för Artscapes projekt i sin helhet att vi blandar internationella konstnärer tillsammans med svenska och lokala konstnärer

Pref

Pref är en brittisk konstnär och veteran inom graffiti och urban konst. Många graffitifans i Sverige hörde av sig och var väldigt positiva och förvånade över att vi lyckats få med Pref i projektet eftersom att han är ett så pass väletablerat och känt namn på scenen.

Ytan för konstverket på Kungsgatan var ett av de mest självklara ytorna i projektet. Vi visste på en gång att vi var tvungna ha just den och blev jätteglada att det gick. Perfekt läge – lite oväntat men ändå supercentralt.

Prefs konstverk med titeln ‘Us’ (oss/vi) är en berättelse om människans förhållande till varandra idag. Även om det på ytan kan tyckas komplicerat och invecklat så kommer allting att ordna sig och bli bra, vilket illustreras av det invecklade mönstret av två bokstäver mot den väldigt färgstarka och glada bakgrunden.

Pref framför sitt konstverk i Motala

Pref fyller i det som ska bli ordet ‘Us’ på sitt konstverk

Charlie Granberg

Charlie Granberg från Ljusdal är musiker och illustratör som började måla med sprayburkar på äldre dagar. En naturtalang som fick sin första stora vägg 2019 under Artscapes gatukonstfestival i Ljusdal. Charlie jobbar med magisk fotorealism och konstverket i Motala är hans tredje stora vägg någonsin.

Konstverket är medskapat tillsammans med de boende på Ekön. Artscape besökte området några veckor innan och lät allmänheten skissa och ge förslag på vad de hade velat se på väggen. Inspirationsmaterialet fick sedan Charlie att vilja måla en flicka i ett flygplan, på väg ut i världen, där en ensam röd heliumballong sakta svävar upp i skyarna.

Charlie Granberg skissar upp formerna

Under förarbetet till konstverket fick de boende på Ekön bidra med egna teckningar och idéer