You are currently viewing Innovativt konstprojekt tar över Östergötlands offentliga rum

Innovativt konstprojekt tar över Östergötlands offentliga rum

Idag börjar officiellt gatukonstprojektet ARTSCAPE FORM i Östergötland. 15 europeiska och svenska konstnärer kommer under en två veckors period att skapa storskaliga väggmålningar i Linköping, Mjölby, Motala och Åtvidaberg. En unik twist på projektet blir tillägget av Augmented Reality.

Höstens projekt bjuder på en bred mångfald av konstnärliga bakgrunder, stilar och kulörer. Från spanska Irene Lopez Leons neonlandskap och Londonbaserade Captain Kris expressiva färgpalett till mer intima och minimalistiska uttryck av bland annat holländska JDL och Stina Folkebrant från Borås. 

– Vi lägger alltid stor vikt vid att välja rätt konstnärer till våra projekt. Vi vill visa en konstnärlig bredd samtidigt som det ska passa den lokala kontexten. Konsten ska kännas som en naturlig del av stadsbilden lika mycket som vi vill att man ska haja till när man passerar förbi som en kulturell injektion i vardagen, säger Tor Hedendahl, en av Artscapes grundare.

Åtta av konstverken kommer till liv i form av Augmented Reality, förstärkt verklighet på svenska. Via Artscapes AR-applikation till mobil och surfplatta, kommer besökarna kunna uppleva ett helt nytt sätt att se på muralmålningarna. Användningen av Augmented Reality inom urbankonst i den här skalan blir ett världsunikt grepp på konstformen.

Artscape hoppas kunna bidra med spännande och positiva kulturupplevelser för precis alla. Under sensommaren har Artscape samlat in förslag från de boende i Östergötland för flera så kallade medskapande konstverk och under projektperioden bjuds allmänheten in att vara med och skapa gatukonst på plats tillsammans med erfarna konstnärer.

– Att involvera allmänheten i våra projekt har alltid varit otroligt viktigt. Det är ett sätt för oss att förankra konsten i lokalsamhället och på sikt inspirera framtida konstnärer, säger Daniel Wakeham, Artscape andra grundare.

Konstnärerna som deltar i projektet är: Adele Renault, Adrian P, Anna Taratiel, Astro, Captain Kris, Charlie Granberg, Code26, Frida Stiil Vium, Irene Lopez Leon, JDL, Julia Rio, Nina Valkhoff, Pref, Stina Folkebrant och Vegan Flava. 

ARTSCAPE FORM pågår mellan 28 september och 11 oktober. Alla aktiviteter är gratis och öppet för alla. Projektet genomförs i samarbete med de deltagande kommunerna, Region Östergötland. AkzoNobel/Nordsjö färg, Åtvidabergs Sparbank och de lokala fastighetsägarna. 

Kontakt:

Tor Hedendahl, grundare
073-619 73 67
tor@artscape.se

Daniel Wakeham, grundare
073-683 99 22
daniel@artscape.se

Datum för medskapande konstverk – skapa på plats. Allmänheten får måla tillsammans med erfaren konstnär:

  • Fabriksgatan, Mjölby 29/9 14:00–18:00. Konstnär: Captain Kris
  • Skäggetorpshallen, Linköping 3/10 12:00–16:00. Konstnär: Professional Dreamers
  • Tilasbacken, Åtvidaberg 1/10 14:00–18:00. Konstnär: Julia Rio

Klicka här för att läsa mer om projektet.