You are currently viewing ARTSCAPE FORM

ARTSCAPE FORM

GATUKONST KOMMER TILL LIV I VÄRLDSUNIKT KONSTPROJEKT

Storskaliga muralmålningar och kreativa workshops – i höst kommer gatukonstorganisationen Artscape till Östergötland. ARTSCAPE FORM kombinerar ny teknik med offentlig konst och vill erbjuda unika kulturupplevelser för besökarna.

Gatukonstorganisationen Artscape genomför i oktober sitt sjunde stora projekt, denna gången i Östergötland. Internationella och svenska konstnärer bjuds in att skapa storskaliga muralmålningar i det offentliga rummet. Nytt för i år blir integreringen av Augmented Reality i konstverken – en teknik som adderar digitala element till den fysiska verkligheten, vilket blir ett världsunikt grepp på gatukonsten. Besökarna kommer att, via Artscapes egen app i sina smartphones eller surfplattor, kunna interagera med muralmålningarna och uppleva en helt ny dimension av gatukonst i det offentliga rummet. 

– Det har experimenterats med Augmented Reality inom gatukonst tidigare men aldrig så här storskaligt. Det blir ett stort och spännande nytt steg för den urbana konstformen, samtidigt som vi får bjuda på en helt unik upplevelse för besökarna, säger Daniel Wakeham och Tor Hedendahl, Artscapes grundare och konstnärliga ledare.

Linköping, Mjölby, Motala och Åtvidabergs kommun är bekräftade att delta i projektet som, utöver muralmålningar, även kommer att bjuda in till medskapande konstverk för allmänheten, där vem som helst får vara med och bidra. Totalt kommer 16 konstverk att skapas i regionen och som i alla Artscapes projekt kommer samtliga aktiviteter  att vara gratis och öppet för alla.

Lars-Ove Östensson, konsthallschef på Passagen i Linköping och en av initiativtagarna till projektet, är stolt att tillsammans med övriga inblandade kommuner kunna erbjuda ARTSCAPE FORM till allmänheten.

– Extra roligt är det att framtidsstaden Linköping som förknippas med innovation och högteknologi får ett konstevenemang där gatukonst och den senaste teknologin möts. Det skapar något unikt och extra spännande, säger Lars-Ove Östensson.

ARTSCAPE FORM kommer att pågå mellan den 28 september – 11 oktober 2020 och genomförs med stöd av de deltagande kommunerna och Region Östergötland. Information om vilka konstnärer som kommer att delta, vilka platser det gäller och program kommer längre fram. 

Kort om Covid-19

Artscape och projektets samarbetspartner följer noggrant den utveckling som sker och de rekommendationer som ges till följd av viruset Covid-19. Samtliga aktiviteter under projektet kommer till exempel att genomföras utomhus och vara begränsade till max 50 deltagare. 

Artscape är en ideell organisationen och Skandinaviens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Sedan 2014 har Artscape genomfört flera storskaliga projekt på olika håll i Sverige, bland annat i Malmö, Göteborg och Värmland. Artscapes mål är att inspirera och göra konst tillgänglig för alla.